Științescu la puterea a treia în Bacău
March 27, 2017

Săptămâna trecută am vizitat trei dintre proiectele Fondului Științescu împreună cu partenerii noștri de la Romanian American Foundation ( RAF) și ne-am reîndrăgostit de științele exacte datorită metodelor de educație non-formală aplicate în aceste proiecte.

Prima oprire, la Colegiul “Mihai Eminescu” a însemnat întâlnirea cu Nela Dumea și campania de conștientizare vizavi de calitatea apei în județul Bacău. Împreună cu aparatul de testare a calității apei, achiziționat prin proiectul P.R.A.C.T.I.C- curios și motivat, finanțat prin Fondul Științescu, Nela Dumea încurajează elevii din Bacău să testeze nivelul de nitriți și nitrați din apa pe care o folosesc.

 A doua oprire a însemnat o premieră în județul Bacău, primele imprimante 3D din învățământul băcăuan, imprimante ce au pornit la Colegiul Tehnic de Comunicații Nicolae Vasilecu Karpen. Cele două imprimante 3D au fost instalate de elevi și profesori ai Colegiului și au fost achiziționate prin proiectul Atelierul de Tehnologii.

 Ultima oprire a fost la Școala nr. 10 unde elevi, învățători și profesori ne-au antrenat într-o lecție de fizică așa cum nu am avut parte în anii educației noastre. Am construit circuite electrice și am aprins becuri cu ajutorul lămâilor, sub îndrumarea elevilor, care pasionați de tehnologie caută soluții pentru iluminarea holurilor școlii lor. Elevi care sâmbăta vin la clubul de știință “O Școală luminoasă” pentru că au credința că pot găsi soluții și pot schimba bucata lor de lume prin pasiune și cunoștințe acumulate prin metode non-formale.

 Acestea sunt doar trei dintre proiectele finanțate prin Fondul Științescu Bacău, proiecte care presupun schimbare, implicare și o re-aducerea în lumina reflectoarelor a științelor exacte.