Fondul Științescu Bacău-ediția a doua
September 18, 2017

Fundația Comunitară Bacău a dat startul celei de-a doua ediții a Fondului Științescu.

Anul acesta 8 proiecte beneficiază de finanțare pentru proiecte ce promovează inovația în educație.

Prin Fondul Științescu o parte dintre elevii din Bacău au  parte de educație non-formală în domeniul STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică), adică o perspectivă bazată pe experiențe, practică, și pe metodologii diferite de sistemul clasic de predare.

Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor până la 19 ani. Partenerii proiectului sunt, la nivel național,  Fundația Româno-Americană și Federația Fundațiilor Comunitare din România.

 

Anul acesta Fondul Științescu Bacău finanțează 8 proiecte.

Proiectul Centrul de educație în științe aplicate, înscris de Asociația KTS, este axat pe desfășurarea unor sesiuni educative practice, susținute de elevi și de specialiști. Aceste vor avea ca punct de plecare sesiuni interactive, aplicative și demonstrative.

Școala 10 va derula proiectul Laboratoarele naturii (Plantele – aliment, medicament, culoare şi condiment). Informațiile livrate sunt legate de realitatea înconjurătoare, de darurile oferite de natură, raportate la plantele medicinale și modul în care pot fi folosite aceste daruri în beneficiul propriu sau în beneficiul familiei și comunității.

Laboratorul 3D (Descoperă-Dezvoltă- Deprinde) este proiectul Colegiului Național Gheorghe Vrânceanu, proiect prin care se creează un cadru în care elevii să folosească creioane 3D pentru a construi obiecte ce vor deveni materiale și mijloace didactice pentru orele de geometrie, chimie și fizică; obiecte decorative și o machetă a foișorului din curtea școlii.

Școala Ion Creangă desfășoară proiectul Mini-Compania Ş.I.C., promovând ideea de stil de viaţă sănătos, înţeleasă ca un concept complex, care abordează componente ce ţin de alimentaţie, factori de stres, igiena personală şi cea a spaţiului de lucru, toate acestea puse în practică într-o companie simulată, care are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi bunăstarea factorilor implicați.

Un alt proiect este cel al Palatului Copiilor –Picii Râvnesc la Activități Curioase și Tehnologie Informatică și de Comunicare (P.R.A.C.T.I.C.) – II. Elevii implicați vor determina parametrii de calitate pentru izvoarele naturale de apă și vor determina potențialul energetic al unor zone, aflând experimental intensitatea radiațiilor solare.

Clubul de Științe va avea loc la Colegiul Tehnic Anghel Saligny Bacău și înseamnă conferință, workshop-uri demonstrative și poziționarea a 10 elevi pasionați și talentați în domeniul IT, drept elevi-resursă.

În Livezi, grupul de inițiativă Livada cu Tineri pornește Clubul de mecanică pentru a aduce fizica, mecanica, electronica mai aproape de copii. Astfel copii din grupul de inițiativă, din mai multe sate din comună vor construi un kart electric pe care îl vor folosi apoi ca mijloc de popularizare a proiectelor lor.

,, Formare de calitate – o șansă pentru viitor”, proiectul Liceul Tehnologic ,,Jacques M. Elias” Sascut dorește să promoveze calitatea instruirii și dobândirea unor noi abilități. Proiectul poate oferi șanse egale la educație elevilor, precum și optimizarea performanțelor profesionale prin accesul la tehnologii, materiale și instrumente educaționale moderne.